30. 6. 2014.

KEFALONIJA – OSTRVO PRELEPIH PLAŽA I UVALA



Kefalonija je nesumnjivo jedno od najlepših grčkih ostrva. S vrha Kefalonije, prostire se fantastičan pogled na obližnja jonska ostrva, a u malim, selima, susrešćete se sa starim grčkim  običajima i navikama, ali i ljubaznim domaćinima. 

Ova mesta odišu neverovatnim spokojem i posebnom energijom.



Najlepša plaža Kefalonije prema mnogim mišljenjima je Mirtos.  Uživaćete u belom pesku i tirkiznom moru, dok su u blizini Mirtosa brojne skrivene uvale, koje nude intimniju atmosferu.
I duga šljunkovita plaža Antisami, nudi uživanje u kristalno čistoj vodi.

Jedno je sigurno, Kefalonija i njen biser-gradić  Sami,   neće Vas ostaviti ravnodušnim. Sigurno ćete zaželeti da dodjete još koji put.

Sami  je jedna od najpopularnijih letovališta na Kefaloniji. Ima prelepu plažu i u blizini je Argostolija, drugog mesta po značaju na Kefaloniji.  Oba ova mesta imaju velike i frekventne luke koje omogućavaju pogodnu tačku odnosno polazište za mnoge izlete i obilaske.

U mestu Sami živi oko  dve i po hiljade stanovnika, ali ima razvijenu infrastrukturu koja turistima omogućava prijatan boravak, ugodno  letovanje i udobnost. 



Na Kefaloniji postoje ostaci 4 drevna grada, a  Sami je smešten u blizini jednog takvog važnog arheološkog nalazišta, pa eto prilike za edukativni izlet!

Marina na obali Samija je mesto sa koga se kreće put odredišta medju kojima Igumenica, Astakos, Krf, ali i ka Italiji, odnosno ka  Bariju. Osim polazne tačke za ove izlete, sama luka je fino prijatno mesto za večernje šetnje. Uz luku su smeštene taverne i brojni kafići i barovi.

Iako je relativno malo mesto, Sami poseduje sve što bi Vam moglo kao turisti biti potrebno: Tu su pošta, dom zdravlja, apoteka, bankomati, marketi, rent a kar agencija... Put pored plaže se zatvara svake večeri i pretvara u prijatnu zonu za pešake.

Osim prirodnih lepota, na brdu nad Samijem, smeštena su neka važna  arheološka nalazišta - ruševine stare tvrdjave, starog akropolja i manastira Agi Fenentes. 

MANDOLINA KAPETANA KORELIJA

Medjutim, svetsku slavu, Sami je stekao po tome što je bio lokacija snimanja filma ”Mandolina kapetana Korelija”  sa Nikolasom Kejdžom i Penelope Kruz u glavnim ulogama. Na filmu se lepo vide sve lepote plaža na Kefaloniji - Sami, Dihalija ili Antisamos. 



Podzemna jezera, kao što je Melisani, brojni manastiri, 17 prelepih pećina… sve je to vredno obilaska kada ste već na Kefaloniji.

Ako pak ne želite da napuštate Sami, i niste ljubitelj jednodnevnih izleta, posetite neki od letnjih festival na glavnom šetalištu.

Нема коментара:

Постави коментар