27. 6. 2014.

SKADARSKO JEZERO I OHRIDSKO JEZERO – tako posebna mesta i tako blizu




Skadarsko jezero-lepota malih ostrva i dom retkim pticama
 
Skadarsko jezero je najveće  na Balkanskom poluostrvu ,a njegove dve trećine  pripadaju Crnoj Gori i čine nacionalni park, dok ostatak pripada  Albaniji.

Bogato retkim vrstama riba, ptica, i vodenog rastinja, oduzima dah i bogatstvom oko 50 ostrva sa prelepim utvrdjenjima ili manastirima kao što je niz ostrva poznat po imenu Krajinski arhipelag.



Najznačajniji  manastiri s područja Skadra datiraju iz 14. i 15. veka iz vremena vladavine Balšića i Crnojevića kao i za vreme okupacije pod Turcima.

Razudjene obale su  pune rtova, obrasle su gustom trskom, i idealno su stanište  vodenih ptica – njih oko 80 vrsta: pelikani, čaplje, kormorani… Skadarsko jezero je stanište i oko 50 ribljih vrsta medju kojima sušaran, ukljeva, jegulja…



Godine 1996. godine , ovo jezero je uvršten u svetsku listu močvara od  medjunarodnog značaja.

Letovanje

Plovidba Skadarskim jezerom je idealan način ua upoznavanje prirodnih lepota, a za kupanje, turistima sun a raspolaganju brojne male plaže. Tu su i brojne pešačke i sedam staza za bicikliste.



Obavezno probajte riblje specijalitete u nekom od restorana na prelepim ostrvima.
Smeštaj za turiste najčešće se nudi u pansionima, i privatnim sobama koje su vrlo povoljne. 

Ohridsko jezero - makedonski biser

Ohridsko jezero okruženo je  visokim planinama i ima površinu od oko 350 kvadratnih kilometara. Obala jezere je duga  oko 100 kilometara od ćega 60 km. pripada Makedoniji, a ostalo Albaniji.
Voda Ohridskog jezera poznata je po čestom menjanju boje, tokom dana, a njena prozirnost nekada ide i do 22 metra u dubinu.



Osim jezera, kao turista ćete uživati u gradu Ohridu, njegovim popločanim ulicama, radnjama, lokalima gde se prodaje nakit od čuvenog ohridskog bisera.
Smeštaj– od hotelskog do privatnih soba, vrlo je povoljan i zadovoljavajućeg kvaliteta.

Provod za mlade

Ohrid je naročito popularan medju mladjom populacijom. U poslednje vreme, sve češće se otvaraju diskoteke i noćni klubovi koji su prepuni, ne samo tokom sezone već i cele godine.



U Ohridskom jezeru živi dvadesetak vrsta riba medju kojima je i mala riba plašica, od čije se krljušti pravi ohridski biser.

Jezero je jedinstven rezervat prirode  u Evropi, jer poseduje floru i faunu koja se može naći samo u ohridskim vodama . Jezero spade u najstarija svetska jezera jer se procenjuje da je nastalo pre čak četiri miliona godina.



Godine 1935. otvoren je i Hidrobiološki zavod, koji, kao značajna  naučna institucija okuplja mlade i renomirane stručnjake zadužene za  istraživanje bogatstva Ohridskog jezera.


Нема коментара:

Постави коментар