11. 7. 2014.

OSVEŽITE SE UZ TATLIJE (RECEPT ZA TATLIJE)



Ako ove godine ne planirate letovanje u Turskoj ili ne krećete ka nekoj  drugoj istočnjačkoj destinaciji, unesite u svoj dom bar duh istočnjačke kuhinje.

Napravite tatlije prema starinskom receptu. Ova istočnjačka poslastica odlična je i za vrele letnje dane, naročito ako ih poslužite hladne.



Šta Vam je potrebno od materijala:     
      
1/4 kg  maslaca,
Jedno žumance,
4 supene kašike gustog kiselog mleka,
325 g. brašna
400 g. šećera
400 ml vode
Sok od pola limuna

Priprema

Umutite najpre  omekšali maslac, dodajte žumance i kiselo mleko, pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajtebrašno i zamesite fino testo.

Kada testo „odmori“ oko 15 minuta, uzimajte  po komadić testa u šake, pospite ga s malo brašna, napravite lopticu, spljoštite je na hrapavoj strani rendeta, pa urolajte da dobijete duguljasti kolač spreman za pečenje.

Stavite tatlije u  podmazan pleh i pecite na 200° dok lepo ne porumene. Po potrebi  smanjite temperaturu u pećnici na 180°, da ne bi pregorele jer  treba da ostanu svetle boje. Peku se oko 20 minuta.



Dok se kolači peku, skuvajte šećer  sa vodom i limunovim sokom, da ključa nekoliko minuta.
Izvadite pečene tatlije iz rerne, pa ih, dok su još  vruće,  prelijte hladnim sirupom i ostavite da se ohlade. Kolačići će upiti sirup. 

Stavite ih u frižider, i kada se fino ohlade, uživajte u tatlijama uz kafu ili limunadu. Možete ih držati u frižideru nekoliko dana.

A kako Vi pravite tatlije?

Нема коментара:

Постави коментар