METROPOLE

 

Rim - kulturno-istorijski centar Italije i Evrope

Rim je "večni grad" čija će Vam se lepota urezati u sećanje


Rim je grad koji jednostavno morate posetiti. Makar izabrali neki od onih jeftinih aranžmana koji traju svega 3 do 4 dana. Za maksimalnu štednju, putujte u Rim avionom noskobudžetnih avio prevoznika.

Prošetajte i obidjite Piazza Navona, Piazza Popolo, Španske stepenice, Piazza Venecija, Trg Svetog Petra u Vatikanu.... Spisak je ogroman, a Vi odredite prioritete.

Iako je Vatikan tehnički odvojena država, najmanja na svetu, poseta  teritoriji Svete stolice  svakako treba da bude deo obilaska Rima.

Nikako ne smete da propustite fantastično  oslikanu tavanicu Sikstinske kapele, delo ruku neprevaziđenog Mikelanđela.

Šetajte ulicama koje su inspirisale Felinija, pazarite na pijacama u potrazi za sezonskim plodovima i jedite u malim, slikovitim  restoranima, gde nema turista, jer je hrana na takvim mestima - najbolja. Ako više volite da jedete u hodu uzmite picu za poneti. Kad se umorite, sedite u neki odbrojnih kafića na neprevazidjeni italijanski kapućino.

Nakon jela, obiđite park oko Ville Borghese, koji je jedan od najlepših parkova u Rimu.

Svakako ne zaboravite da ubacite novčić u Fontanu di Trevi, „fontanu ljubavi“, jer to po rimskoj legendi znači da ćete se vratiti u ovaj čaroban grad.

 

BEČ - GRAD KOJI MORATE POSETITI !Beč je grad koji jednostavno morate  posetiti, a onda ćete sigurno poželeti da se opet vratite.
Nije lako  rečima i slikama dočarati atmosferu i duh ove svetske metropole, ali je sigurno da se Beč ne može uporediti ni sa jednim drugim gradom.
Prevoz kroz grad
Metro je veoma dobro organizovan, i stićićete do bilo kog dela grada za dvadesetak minuta. Tako da i nije  tako bitno u kom delu grada ćete biti smešteni.  Trodnevna karta za metro  košta oko 15 evra,  važi i za ostali gradski prevoz.
Na recepciji skoro svih hotela najverovatnije ćete dobiti mapu Beča, ali ako baš ne možete da se snadjete, pomoći će Vam ljubazni prolaznici, koji osim nemačkog i engleskog jezika, nekada fino barataju i srpskim jezikom.
Znamenitosti
Prvo što posetioci Beča obično posećuju je  centar grada, i čuveni trg Štefansplac koji jako liči  na Knez Mihailovu ulicu jer je Beograd zapravo  građen po ugledu na Beč.
U centru grada, videćete brojne raspoložene turiste, ulične zabavljače i svirače, fine restorane, poslastičarnice…

ŠTEFANPLAC


Iz centra, se laganom šetnjom ili pak metroom, može  stići do drugih interesantnih delova grada.
 
Uživajte u posmatranju predivnih građevina i u obilascima parkova i bašti kakvi se retko gde mogu videti.
Trg Švedenplac je mesto  gde ćete pronaći čitav niz restorančića, lokala sa brzom hranom i poslastičara sa odličnim  sladoledom.
Šoping
Šoping u Beču je za mnoge posetioce nezaobilazan  deo putovanja. Najbolje je  da izdvojite jedan dan ili nekoliko sati isključivo za šoping, jer može biti “naporno”.
Palate
Ono što će vam ostati u sećanju iz Vaše posete Beču ,  svakako su palate Šenbrun i Belvedere. 
Šenbrun će vas oduševiti uređenošću, širokim stazama, i predivnim skulpturama i parkovima. U blizini je prelep zoo vrt.
ŠENBRUN
Ako ste u Beču sa decom li ste pak Vi sami još dete u duši, posetite Prater, jedan od najvećih zabavnih parkova na svetu. Udaljen je tek nekoliko metro stanica od centra Beča.
BELVEDERE
Na istoimenoj metro stanici - Prater , smešten je zanimljiv   „All You Can Eat“ restoran, gde za oko 6 evra možete uzeti šta god želite i koliko god želite da jedete. Jedini uslov je da se sve što ste uzeli pojede, jer se hrana ne baca!
PRATER
Beč je pravo mesto i da u nekoj od čuvanih poslastičarnica probate Saher tortu.
I na kraju, znajte da se nećete umoriti ni ako ste čitav dan proveli šetajući ulicama Beča, jer svaki deo ovog grada ostavlja poseban utisak i ima specifičan šarm.

Нема коментара:

Постави коментар