Ako ove godine ne planirate letovanje u
Turskoj ili ne krećete ka nekoj drugoj istočnjačkoj
destinaciji, unesite u svoj dom bar duh istočnjačke kuhinje.
Napravite tatlije prema starinskom receptu.
Ova istočnjačka poslastica odlična je i za vrele letnje dane, naročito ako ih
poslužite hladne.
Šta Vam je potrebno od materijala:
1/4 kg maslaca,
Jedno žumance,
4 supene kašike gustog kiselog mleka,
325 g. brašna
400 g. šećera
400 ml vode
Sok od pola limuna
Priprema
Umutite najpre omekšali maslac, dodajte žumance i kiselo
mleko, pa sve dobro izmešajte. Na kraju dodajtebrašno i zamesite fino testo.
Kada testo „odmori“ oko 15 minuta, uzimajte po komadić testa u šake, pospite ga s malo
brašna, napravite lopticu, spljoštite je na hrapavoj strani rendeta, pa
urolajte da dobijete duguljasti kolač spreman za pečenje.
Stavite tatlije u podmazan pleh i pecite na 200° dok lepo ne
porumene. Po potrebi smanjite
temperaturu u pećnici na 180°, da ne bi pregorele jer treba da ostanu svetle boje. Peku se oko 20
minuta.
Dok se kolači peku, skuvajte šećer sa vodom i limunovim sokom, da ključa nekoliko
minuta.
Izvadite pečene tatlije iz rerne, pa ih, dok
su još vruće, prelijte hladnim sirupom i ostavite da se
ohlade. Kolačići će upiti sirup.
Stavite ih u frižider, i kada se fino ohlade,
uživajte u tatlijama uz kafu ili limunadu. Možete ih držati u frižideru
nekoliko dana.
A kako Vi pravite tatlije?
Нема коментара:
Постави коментар