4. 7. 2014.

Tasos - najzelenije grčko ostrvo



TASOS  je jedno od najlepših i najzelenijih grčkih ostrva . Ostrvo je bogato borovim šumama koje se spuštaju sve do mnoštva prelepih peščanih plaža. 

Na Tasosu,  postoje i arheološka nalazišta, manastiri i mnoštvo malih tradicionalnih sela. Tasos nazivaju i šumom koja plovi, zbog neverovatno bujne vegetacije i nepreglednih borovih šuma. Obim ostrva je oko 90 km. Na ostrvu živi oko 16 000 stanovnika. Bave se ribarstvom, uzgojem maslina i turizmom.



Poznatija turističa mesta

LIMENAS Glavni grad ostrva Tasos i turistički centar. U ovom mestu nalazi se u i glavna luka ostrva.Turistima su na raspolaganju brojni  kafei, taverne, restorani i diskoteka.

LIMENARIA je najjužniji gradić na ostrvu, udaljen 50 km od Limenasa. Ima plažu dugu čak  kilometra, dosta kafića i taverni. U Limenariju idite ako ste željni pravog odmora.

Mesto POTOS je  na jugozapadnom delu ostrva,na  4 km od Limenarije. Simpatičan gradić sa ribarskom lukom i prelepim peščanim plažama nudi dobar smeštaj, i dosta lokala i taverni u kojima možete uživati i koji su smešteni uz samu plažu.



Na Tasosu postoji i veći broj mesta srednje veličine ili sasvim malih mesta, takođe smeštenih na obali, kao što su: Skala Rahoni, Skala Prinos, Skala Sotiros, Skala Kalirahis, Skala Maries, Pefkari, Potos, Astris, Kinira, Skala Potami...

Vrlo lepa,  autentična planinska sela, kao što su: Teologos, Kastro i Kazaviti odlična su mesta za posetu prilikom jednodnevnih izleta.

Pre velikog požara osamdesetih godina, ostrvo je bilo još zelenije a šuma  je pokrivala čak 9/10 površine ostrva. 



Vino sa Tasosa obožavala je i Kleopatra

Još iz antičkih vremena nadaleko je čuveno tasosko vino, postoji i legenda da je egipatska kraljica Kleopatra jednom godišnje slala svoje brodove na Tasos po vino. 

Duž tasoske obale postoje brojni rtovi, a Tasos je poznat i po velikom broju vidikovaca, sa kojih se pružaju fantastični pogledi.

Jedan od najlepših pogleda je onaj koji se  pruža  sa terase manastira Svetog Arhangela Mihaila, koji se nalazi na jugu ostrva.  Klin kojim je desna ruka Isusa Hrista bila prikovana za krst čuva se u ovom manastirskom kompleksu. Ulaz u manastir se ne plaća pa ga obavezno posetite.



Prošetajte i do neke od brojnih reka i  izvora iz kojih se može piti voda bez ikakve bojazni. Obidjite i prelepo jezero Gena okruženo  mnoštvom manjih slapova i kaskada.

Нема коментара:

Постави коментар