7. 2. 2016.

TEMIŠVAR - SUPER KRATKA EKSKURZIJA

Zbog svoje blizine u odnosu na Srbiju, Temišvar je među srpskim turistima popularan kao turistička destinacija uglavnom za jednodnevni izlet, vikend putovanje ili produženi vikend. Putovanja za 8. mart i Novu godinu takodje su čest izbor naših turista koji do ovog grada putuju najvoše automobilom i autobusom.
Mali Beč

Temišvar je jedna od najbližih značajnijih inostranih turističkih destinacija  za srpske turiste. Smešten je u središtu Banata na obali reke Begej, Sa oko 450.000 stanovnika, treći je najveći grad u Rumuniji.

Često ga zovu  i "Mali Beč" jer poseduje arhitekturu koja ukazuje na vreme kada je Temišvar pripadao Habzburškoj monarhiji. 

Temišvar je grad duge istorije, prelepe arhitekture, bogate kulturne scene, divnih parkova a poznat je i po dobroj ponudi ljubiteljima noćnog provoda.Bogata istorija

Tokom istorije, Temišvar je menjao svoju istorijsku ulogu i bio pod upravama nekoliko imperija. Staro gradsko jezgro sa tri glavna trga a to su Trgovi Slobode, pobede i ujedinjena, sa svojim znamenitostima dočaravaju deo burnih istorijskih promena. Usled velikog interesovanja turista, većina građevina na centralnim trgovima je označena  tablama koje objašnjavaju njihov istorijat.

Temišvar je inače, ako niste znali, prvi grad u Evropi koji je imao tramvaje. Vukli su ih konji. Takodje je  prvi grad posle Njujorka u svetu, koji je imao električno ulično osvetljenje. 

Noćni život i šoping

Grad je bogat muzejima, galerijama, pozorištima, a tu je i opera. Univerzitetski je grad, pa je tako stalno živ, pun temperamentamladih ljudi, kao i zavidan broj klubova i diskoteka u kojima je odličan provod.U Temišvaru vlada umerena klima i prijatno je iskustvo  panoramsko razgledanje uz lagane šetnje i uživanje u parkovima. U centru grada smešten je veliki broj barova, kafića i restorana. Preporuka : Restoran libanske hrane!

Temišvar je popularan i kao šoping destinacija, najviše zbog šoping mola - Julijus Mol. Smešten je na oko 15 minuta pešačenja od centra grada.

Pored Julius Mola, u gradu ima još nekoliko hipermarketa robe široke potrošnje i proizvoda za uređenje kuče, stana, bašte... 

Temišvar je tako uređen da vam ništa nije predaleko. Plus, grad ima i razvijenu mrežu javnog gradskog prevoza, koja dobro funkcioniše.

Udaljenosti Temišvara i nekih srpskih gradova

Temišvar je udaljen od Beograda 165 km, od Novog Sada 144, od Vršca 78 km, od Zrenjanina 93 km, od Požarevca i Smedereva oko 170 km, od Subotice 160 km, od Niša 360 km. 

Smeštaj - preporuka: Hotel Check Inn

http://www.checkinn.ro

 


Zašto?

(Odličan bogat doručak, čiste i prostrane sobe, fantastično osoblje, sve je elektronski i na karticu a parking je besplatan)


Foto: Pixabay, Wikipedia


Нема коментара:

Постави коментар