2. 12. 2014.

PRAG / ČAROBAN I ZIMI I LETI!!!

Možda sva bogatstva zemlje kakva je Češka, odnosno, grada, kakav je Prag, pokazuje i legenda o princezi Libuši koja je želela da konačno pronadje mesto gde se sreću četiri elementa - plodna zemlja, svež vazduh, čistu voda i mnogo šuma. To mesto je upravo našla-našavši Prag!

Dvorac ni na nebu ni na zemji
Prag je osnovan je u 9. veku, a danas je nezaobilazna stanica svakog evropskog putnika, čiji je veliki deo pod Unesko zaštitom. Prag je bio najmoćniji i najlepši za vreme perioda Kraljevine kada su u njemu gradjenesvete, kulturne i ekonomske ustanove, zatim prvi univerzitet u Centralnoj Evropi, velelepni mostovi... I tada je često u književnim delima bio opisivan kao dvorac ni na nebu ni na zemlji. U 19.veku postaje poznatiji ipak kao grad stotine tornjeva.
Koliko Prag ostavlja bez daha, pokazuje i Hitlerova čudna opaska u ličnoj biografiji o tome kako je zbog njegove lepote želeo da ga poštedi stradanja i rušenja.

Koje god godišnje doba da izaberete za  put u Prag, napravićete pun pogodak!
Sreća, pa su autobuski polasci iz Srbije za Češku gotovo svakodnevni.
Prag ima oko1,2 miliona stanovnika,gradski  prevoz savršeno funkcioniše, a dobar deo grada možete komotno da obidjete i pešice, Uživajte u šetnji prelepim parkovima, alejama, drvoredima... Prodjite Beogradskom ili Jugoslovenskom ulicom...
Banjski turizam
Češka je poznata po banjskom turizmu.  Na primer,  Karlove vari, su rado posećivali još Betoven, Gete, Mocart, Smetana... I danas je ovo mesto rezervisano za malo bogatije klijente.
U ovoj banji se nalazi veliki gejzir iz kojeg sve vreme izbija vrela voda. Ako niste znali, film "Kazino rojal", sniman je upravo ovde. 

Ruta i obilazak
Krenite u obilazak sa Karlovog mosta uz fantastični pogled na Vltavu.  To je jedan od 18 praških mostova a kamen temeljac je postavio Karlo IV, 9. jula 1357. godine u 5.31, jer su numerolozi izračunali da će taj datum i sat,  mostu obezbediti svetlu budućnost. Prema legendi, sa ovog mosta je bačen sveštenik Jan Nepomuk, svetac i zaštitnik grada. Treba staviti ruku na njegov kip koji se ovde nalazi i zamisliti želju.
Na desnoj obali Vltave, obidjite Starogradski trg sa zgradom Gradske većnice, Crkvom Svetog Nikole i spomenikom češkom reformatoru Janu Husu. 
Sat Orloj
Orloj ima rimske cifre koje pokazuju starogermansko a zlatne gotičke brojke- staročeško vreme, astronomski brojčanik otkriva položaj Sunca i Meseca, zodijak i lokalno vreme, a kalendar sa medaljonima označava mesece- prava multifunkcionalnost!

Pražani vrlo vode računa oodravanju ovog sata jer veruju da će ih zadesiti velika nesreća ako ga zapuste. 
Morate videte i Hradčane - najveći dvorac na svetu, u kome su i predsednici Čehoslovačke imali svoje odaje, a imaju ih i današnji državnici. Sa njega se grad vidi kao na dlanu.
Ako volite muzeje,posetite muzej torture, seksa, krovova i dimnjaka, voštanih figura, komunizma, čokolade, tramvaja... Zanimljiv uzbor zar ne?
Kafka
Franc Kafka, neko je vreme živeo u Zlatnoj ulici broj 22. Prema legendi,  njegov duh i dalje šeta gradom, jer Kafkina poslednja želja nije ispunjena - nnjegov ajbolji prijatelj Maks Brod nije spalio Kafkina dela nakon njegove smrti!
Pivo, pivo, pivo...
Pilsner, Plzevice, Krušovice, Kozel ili Badvajzer  - birajte i probajte jer su ih kreirali majstori svog zanata!

Preporuka: pivnica "U fleku", sa nasmejanim konobarima , spojenim klupama, harmonikašima...
Češki specijalitet

Prag se ne napušta ako niste probali knedlićke sa gulašem-  čuveni češki specijalitet, Nisu skupe, a ako ste za nešto konkretnije tu su i ukusne praške kobasice. 

Neretko se prodaju na pijaci gde su i najukusnije a gde možete poručiti i točeno pivo!

Нема коментара:

Постави коментар