10. 7. 2014.

PARALIJA OMILJENO SRPSKO LETOVALIŠTE



Jedno od najposećenijih letovališta u Grčkoj za srpske turiste je Paralija. Zato ćete se u ovom mestu koje je smešteno na obali Egejskog mora, u podnožju planine Olimp, osećati  kao kod kuće. 

Skoro svi znaju srpski jezik, a Paralija je pogodna kako za porodično letovanje tako i za mladje turiste jer nudi dosta kafića, barova i disko klubova.



Do Paralije se stiže kolima za oko 10 sati vožnje od Beograda i oko 7 sati od Niša. Vožnja autobusom je malo duža.

SMEŠTAJ

Za one koji za smeštaj žele da plate malo više, tu su ekskluzivni hoteli a ako hoćete da uštedite, na raspolaganju su Vam  brojni  apartmani i studiji u privatnim vilama, čija izgradnja ne prestaje jer stalno niču novi smeštajni objekti.

Studiji  obično u svom sastavu imaju kompletno opremljenu kuhinju, a prostrane terase su obavezne.

PLAŽE

Paralia ima plaže skoje nose obeležje plave zastavice. To znači da je voda kristalno čista, pesak čist, a boravak u vodi i na plaži bezbedan. Ako više volite privatnost, ima i dosta udaljenijih manjih plaža do kojih se lako stiže biciklima ili pešice.

Važno je znati i da u Paraliji radi  nekoliko ambulanti od kojih  većina - 24 sata,  a dežurni lekari uglavnom dobro govore i engleski jezik.

DRUŠTVENI ŽIVOT I NOĆNI PROVOD

Omiljeno mesto za šetnju u Paraliji je plato u centru oko crkve Svete Petke. 



Za one željne provoda, postoji nekoliko diskoteka, i  dosta kafića duž obale. Provod tokom cele noći je zagarantovan, birajte izmedju  pena žurki, karaoka, ili “večeri  za dame” kada je ulaz za devojke besplatan. 

U restoranima probajte specijalitete  grčke kuhinje -  giros, suvlaki, pohovane tikvice, riblje specijalitete, grčku salatu, a sve to uz fino grčko vino … Ima i nekoliko italijanskih restorana pa i Mek Donalds.

Da biste dobro jeli, nije vam potrebno mnogo para.  U  lokalima brze hrane , za ne tako veliki novac, možete poručiti giros pitu ili suvlaki. Svi lokali imaju velike otvorene baste.

IZLETI

U neposrednoj blizini Paralije nalazi se prelep gradić Katerini. Do Katerinija stižete vrlo brzo lokalnim autobuskim prevozom koji nije skup. Katerini je mesto sa prelepim širokim šetalištem gde su načikani restorani, butici, ekskluzivne radnje… 

Katerini - centar

 Inače, Paralija na grčkom znači –plaža. Mnogi stanovnici Katerinija imaju svoje vikend kuće ili apartmane  koje koriste kao mesto gde provode vikende, ili ih iznajmljuju.

Osim Katerinija,  iz Paralije se lako stiže i do Soluna. Sa glavne autobuske stanice u Kateriniju, ima dosta redovnih linija a karta je vrlo povoljna.

Solun je jedan od najznačajnijih gradova Grčke,pa nije loše da za izlet do Soluna rezervišete ceo jedan dan.

I u Solunu na ulicama i u prodavnicima  često možete čuti srpski jezik. Posetite srpsko groblje “Zejtinlik”, prošetajte pored velike luke ili jednostavno uživajte u šopingu i divnoj hrani u nekom od brojnih restorana.

Takodje, ako ste na letovanje pošli sa decom , ne propustite posetu najvećem vodenom parku u ovom delu Balkanskog poluostrva -  Voterpark” koji se nalazi u blizini Soluna i koji na oko 150 000 m2, nudi bogate sadržaje, tobogane, vodopade, zoološki vrt, fontane i zanimljivosti za mališane.

Litohoro 


Sa stanice u Kateriniju, možete krenuti i do obližnje banje  Litohoro  na Olimpu, ili do Leptokarije u dodatni šoping i šetnju.


Нема коментара:

Постави коментар