11. 7. 2014.

MISTIČNI EGIPAT

Krenite na put u 7.000 godina staru civilizaciju, u Egipat



Republika Egipat, smeštena je  izmedju Sredozemenog i Crvenog mora i Sahare i Arapske pustinje.

Sinajsko poluostrvo je veza dva kontinenta, Afrike i Azije. Glavni grad Egipta , Kairo sa više od 20 miliona stanovnika  je i najveći grad u Africi. Ovde u Gizi, hiljadama godina, piramide i sfinga oduzimaju dah.

Egipat je zemlja nastala  na obalama i delti reke Nil pa se još naziva i "Dar Nila"

Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida

Bogata istorija Egipta uticala je na istoriju celog sveta. Period vladavine faraona više dinastija, podeljen je u tri carstva: Staro, Srednje i Novo. U doba Starog carstva kraljevi IV dinastije Keops, Kefren i Mikerin sagradili su veličanstvene piramide, jedno od 7 svetskih čuda starog sveta.



Spomenici koji beleže smene civilizacija su još i  hram u Karnaku, Dolina Kraljeva, čuveni Kolosi, zatim hram kraljice Hatshepsut, Ramzesova grobnica...

Egipat je ujedinjenjem Donjeg i Gornjeg Egipta postao jedinstvena država oko 3.000 p.n.e.
Nakon smrti dinastije Ptolomeja, Egipat su osvojali Rim, Vizantija, Arapsko carstvo, turski Sultan...

Engleska kolonija Egipat postaje u XIX veku, a 1953.god postaje nezavisna država.

Danas je Egipat jedna od najposećenijih turističkih destinacija sveta. Peščane plaže Crvenog mora,  koralni grebeni, raznolik podvonodni svet, nepregledna pustinja, kulturno-istorisjke znamenitosti i luksuzni hoteli udovoljiće  prohtevima svih turista.

 

Hurgada

Nekada ribarsko selo,  danas predstavlja jedno od najznačajnijih modernih letovališta Crvenog mora. Grad ima oko 250.000 stanovnika. Na obali dugoj 45 km u ponudi je oko 250 hotela raznih kategorija.

Primamljivo, i najtoplije more na svetu sa belim peščanim plažama, oduševiće vas svojom nesvakidašnošću. Kupovina suvenira i šetnja, kao i pijenje čaja u nekom od lokala gde Vam nude i nargile, učiniće svako Vaše veče ispunjenim.


Нема коментара:

Постави коментар