19. 7. 2014.

TUNIS - RAJ ZA TURISTE


Iako je čak 40 % ove afričke države  prekriveno pustinjom , Tunis je zbog svojih čarobnih plaža vrhunska turistička destinacija. Poslednjih godina je posebno popularan medju turistima iz Srbije.

Tunis se graniči se sa Alžirom i Libijom, a na severu i istoku izlazi na Sredozemno morem. Glavni grad se takodje zove Tunis.



Zvaničan jezik u Tunisu je arapski, a stanovnici se služe još i francuskim i engleskim jezikom.Čak 99% stanovnika Tunisa je muslimanske veroispovesti, a preostali su hrišćani.

U Tunisu dominira sredozemna i pustinjska, saharska klima, a temperatura može da varira od 12 do 30 stepeni Celzijusovih. U pustinji letnja temperatura može biti i 50tak stepeni. a prosečan broj sunčanih sati godišnje je oko  3000.

KULTURNA RAZNOVRSNOST

Kultura Tunisa je zapravo bogata mešavina arapske, afričke, turske, evropske i islamske kulture.
Isto tako, u restoranima u Tunisu, ponudiće Vas specijalitetima koji su ,mešavina francuske i ostalih mediteranskih kuhinja.


NA ŠTA TREBA DA BUDETE SPREMNI KADA PUTUJETE U TUNIS

Cenkajte se kada ste u kupovini, prodavci to očekuju od Vas,
Ljubljenje na javnom mestu se u Tunisu smatra jako nepristojnim ponašanjem,
Nije preporučljivo da žene gledaju muškarce pravo u oči, jer se takvo ponašanje u Tunisu smatra pozivom na flert,
Ako hoćete da fotografišete Tunižanke u tradicionalnoj odeći ili vernike za vreme molitve, obavezno ih pitajte za dozvolu.

Ukratko Vam predstvljamo tri najpopularnija turistička mesta u Tunisu


SUS

Sus je udaljen oko 150 kilometara  od glavnog grada. Smešten je na obali  Sredozemnog mora smešten i poznat je i po velikoj luci. U Susu se nalazi jedna od najočuvanijih islamskih medina. Osim turizmom, meštani ovog grada bave se i gajenjem maslina i ribolovom. Turizam je kao grana jako razvijen i novi luksuzni hoteli niču skoro svakodnevno.



GRAD TUNIS 

Glavni grad Tunisa, leži na istoimenom jezeru leži prestonica zemlje. Grad Tunis je poznat po proizvodnj maslinovog ulja, tekstila i naročito kvalitetnih  tepiha. Osim toga, ovaj grad je sve poželjnija turistička destinacija za turiste čitavog sveta.


HAMAMET

Hamamet je nekada bio  malo ribarsko selo, a danas je jedno od najpopularnijih turističkih mesta Tunisa.
Sigurno ste shvatili da naziv obog grada u prevodu znači  „kupatilo“, a prema arheološkim istraživanjima još u drugom veku pre nove ere u ovom mestu su  postojala javna kupatila i rezervoari za vodu.
Ovaj grad se može podičiti i lepotom i uredjenošću gradskih parkova.






Zanimljivo je da u Tunisu postoji nepisano pravilo da nijedna kuća ne sme biti viša od čempresa.
Najzanimljiviji deo grada je Medina, koja je nakada bila centar grada. U njenim zidinama  na stenama je i čuvena pijaca gde je cenkanje obavezno. Osim ovog tradicionalnog gradskog jezgra, moderni duh mesta čini sve više hotela visoke kategorije.

,

Нема коментара:

Постави коментар