ZNAMENITOSTI

BARSELONA > OBAVEZNO POSETITE OBLIŽNJI FIGERAS
Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Španiji je Barselona – centar svih zbivanja u Kataloniji. Ako odmor provodite u susednom Ljoret da Maru ili  boravite u Barseloni, ne smete propustiti obližnji Figeras!
 
Osim fantastičnog akva parka u Barseloni, obilsaka Pikasovog muzeja, čuvenog Barsinog fudbalskog stadiona… jedan dan odvojite za  Figeras – mesto u kome živi duh čuvenog nadrealističnog Salvadora Dalija!
Ovaj neponovljivi slikar, scenarista i režiser, još za  vreme svog života  sebi je sagradio muzej u kome je i sahranjen.
Na  ulasku u muzej čija je fasada ukrašena aplikacijama kuvanih jaja i hleba, nalazi se posebna  konstrukcija napravljena od Kadilaka i čamca koji je pripadao Dalijevoj supruzi Galini. 
Za ovaj automobil, Dali je bio posebno vezan jer je u njemu bio na mnogim putovanjima sa svojom obožavanom suprugom, pa ga je na vreme ovekovečio u muzeju u kome se oseća prisustvo Dalijeve velike ljubavi, Galine, žene koja je bila znatno starija od njega, zbog koje je patio celog života, koja mu je bila osnovna inspiracija za umetnički rad, ali i razlog za tugu jer je smatrao da nikada neće moći da je zadovolji u bilo kom smislu , kao ženu i suprugu.
Najpoznatija hologramska dela koja možete videti u u muzeju su “Naga Gala koja gleda na more” i portret američkog predsednika Abrahama Linkolna koji se nalazi u središtu prizemne galerije. 
GALINA KAO OPSESIJA, SREĆA, TUGA I MUZA
Supruga Salvadora Dalija  bila mu je posebnaopsesija. Odmah po venčanju, kupio joj je zamak iz srednjeg veka, gde je ona kasnije bila i sahranjena.  Mnoga Dalijeva dela inspirisana su upravo Galinom, kao što su mozaik na plafonu glavne galerije muzeja, ali i brojne slike gde Dali svoju suprugu prikazuje kao nešto nadzemaljsko i božanstveno a sebe, kao osobu sa kompleksima niže vrednosti, kao nemoćnog čoveka i slabašnog muškarca…
Dali i Galina
Gala je bila ruska emigrantkinja a umetnik joj je tepao Galina. Bila je starija 11 godina od Salvadora.
UMETNIK IZBAČEN S AKADEMIJE
Salvador Dali je rodjen u Figerasu 1904. godine, a preminuo, takodje u rodnom mestu,  1989. godine.
Dali je sa Madridske Akademije izbačen jer je pred profesorima izjavio da u toj ustanovi nema dovoljno kompetentne osobe da ocenjuje njegov rad! 
Nakon toga se odselio za Pariz, gde je  upoznao savremenika Pabla Pikasa i gde je radio i stvarao dugi niz godina.
MUZEJ KAO LAVIRINT
Muzej je inače izgrađen na temeljima nekadašnjeg pozorišta Muncipal i sadrži ogroman broj  slika, umetničkih predmeta i konstrukcija ovog poznatog nadrealiste iz svakog perioda njegovog stvaralaštva.  
Mnoga dela su zapravo spoj nespojivog a pokazuju svojevrsnu maštovitost kombinovanja, pa tako možete videti mozaike, izvajane statue, filmske kutije, projektore, lupe, nameštaj speifičnog dizajna kao i cele enterijere odredjenih prostorija.
I sam Dali je pri izgradnji muzeja voleo da kaže da želi da “muzej bude kao lavirint , divan nadrealistički objekat i da ljudi koji ga posećuju, odlaze iz njega kao da odlaze iz nekog teatralnog sna '' .
Tokom leta, u Muzeju se organizuju i projekcije filmova koji govore o životu i delu Salvadora Dalija.
CENE KARATA
Cena individualne ulaznice za Muzej je 12 eura, a popust važi za studente i penzionere, za koje karta staje 9 evra. Ulaznice po osobi u grupnim posetama koštaju 8 evra.
Više informacija na adresi: www.salvador-dali.org
Savet – Kada završite sa razgledanjem Muzeja, odmorite se u obližnjoj bašti  vrlo prijatnog kafea. Probajte finu katalonsku kafu – provereno je dobra a nije skupa!

Нема коментара:

Постави коментар