27. 6. 2014.

KIPAR – MEDITERANSKI BISER




Kipar je ostrvska država u istočnom Sredozemlju. Ova zemlja ima oko 890 hiljada stanovnika, dok je tokom svake godine poseti oko 2 i po miliona turista iz celog sveta.
 
Najtoplije je mediteransko ostrvo sa prosečnom letnjom temperaturom od čak 37 stepeni. Turistička sezona traje od maja pa sve do novembra.

Istorija Kipra, stara je skoro 10 000 godina, i obogatila je ovo ostrvo brojnim spomenicima kulture i  arheološkim nalazištima. 

Zbog svoje vanredne lepote i vrlo povoljnog strateškog geografskog položaja, Kipar je stolećima bio poželjna meta za osvajanje Grcima Rimljanima, Persijancima, Asircima…



Burna daleka ali i bliža prošlost

 Pošto je Kipar bio britanska kolonija, stanovnici ostrva jako dobro govore engleski jezik a vozi se naravno levom stranom. Nezavisnost je Kipar stekao tek 1960. godine, dok 14 godina kasnije postaje  podeljen na tursku republiku Severni Kipar i  Republiku Kipar. Deo teritorije glavnog grada Nikozije sa okolinom je u nadležnosti Ujedinjenih Nacija.

Kipar  najviše  zaradjuje  od turizma od koga zavise skoro svi njegovi stanovnici. Turisti ga vole najpre zbog 340 sunčanih dana u godini, peščanih i šljunkovitih plaža koje su medju najlepšim u svetu.



Kulturno istorijski turizam

Antički gradovi kao što su Salamis, Kurion ili Amatus najprivlačniji su turistima koji su  željni istorijske avanture. Mnogi arheološki objekti na Kipru su pod zaštitom UNESCO-a. U unutrašnjosti ostrva žive sela, koja, neguju tradicionalni način života i nude smeštaj za turiste koji žele drugačiji ambijent u odnosu na tipični morski.



Saobraćaj

Saobraćaj na Kipru je razvijeniji na jugu ostrva. Na Kipru nema železnice, ali je avio saobraćaj prilično razvijen, pored naravno pomorskog.
Najveći aerodrom je u Larnaki, a manjih aerodroma ima u  Pafosu i nedaleko od Nikozije. Brojni su i heliodromi za helikoptere zahtevnijih turista.
Glavne luke su Limasol i Larnaka i vrlo su prometne.



Naznačajnija turistička mesta

Aja Napa

Nalazi se na jugoistočnoj obali, oko 40 km od Larnake.  Nekada je bio ribarsko selo a danas su ovde hoteli  svuda duž obale, pesak je  beličast, a voda tirkizna – idealno za ronjenje.
Aja napa je i centar zabave za mlade i nudi  više od 150 barova i disko klubova. 

Larnaka

Larnaka je najstarije mesto na Kipru i ima oko 75 000 stanovnika .

Ovo mesto ima  prelepo šetalište uz more sa drvoredima palmi, a plaže poseduju plavu zastavicu.

Limasol

Limasol se nalazi u zalivu Akrotiri, na jugu Kipra. Drugi je grad na Kipru po veličini i ima oko  200 000 stanovnika. Limasol je najvažnija luka Kipra, u njemu se proizvodi čuveno kiparsko vino, a zbog prelepih plaža je posebno atraktivan turistima celog sveta.

Ako dodjete u Limasol, posetite  Amfiteatar Kurion, zamak Kolosi, arheološki muzej…U septembru u Limasolu posetite karneval i čuveni festival vina.

Нема коментара:

Постави коментар